tisdag 30 november 2010

Fallen ängel - Becca Fitzpatrick

 Med sitt hånfulla leende  och ögon som ser rakt igenom henne, fångar Patch omedelbart Noras uppmärksamhet. Om än mot hennes vilja och absolut mot allt bättre vetande. Patch dyker upp överallt i Noras liv, och verkar dessutom v eta mer om henne oän hennes närmaste vänner. Nora måste välja: ge upp sitt motstånd och bli hans eller fly så långt bort det bara går. Men när sanningen om Patcch går upp för henne är det för sent att fly ...

 Åh, herreminskaparesgud vilken bra bok! Jag fastnade på sida ett och var fast ända till sista sidan, lite till faktiskt. Kom på mig själv med att googla efter fortsättning (OCH DEN KOMMER!) ... Det var verkligen en underbar bok, gillar inte alltid dark-romance-genren, men denna levde verkligen upp till mina förväntningar, och lite till.
 Det är verkligen svårt att utnämna det bästa med boken, det var så himla mycket bra! Framsidan är ju jättefin, den passar till bokens handling, och HANDLINGEN sen! Den var så bra, så bra.. Jag kan bara säga att jag ska läsa tvåan på engelska, bara för att jag inte orkar vänta tills den kommer på svenska ;)

 + Såhär säger jag ofta, men nu menar jag det mer än någonsin: ALLT ALLT ALLT!
 - Även detta dyker upp ibland, men jag tror inte att jag menat det såhär mycket någon gång : INGET!
/Alice

måndag 29 november 2010

Ryktet - Bali Rai

 Nya dealare har tagit över efter Buster - nu är det Divy som styr. Eftersom Divy och Billy är kusiner blossar konflikterna snabbt upp mellan Billy och hans gäng. Saker blir inte bättre av att någon golar till polisen och att allt tyder på att det är Nanny, Billys morsas kille, som läcker.
 Detta är den fristående fortsättningen på Välkommen till ghettot, som jag inte läst. Jag började direkt på Ryktet, och det gick bra. I början var det lite jobbigt att hålla koll på alla olika namn, men efter tjugo sidor hade man kommit in i det.
 Det var en spännande bok, man fastnade och blev lite spänd, men inte så att man inte kunde lägga ifrån sig den. Det kändes som att den kunde varit lite mer spännande på sina ställen, eftersom att det verkar vara vad det borde vara, men den  var riktigt bra ändå.
 Jag ville läsa boken för att baksidan kändes väldigt spännande och annorlunda mot vad jag brukar läsa, men den uppfyllde inte riktigt alla förväntningar jag hade. Jag har läst andra böcker av Bali Rai, som varit bättre än denna.

+ Lite spännande, bra handling, snygga konversationer, bra och levande beskrivningar. Passar för killar.
- Kunde varit mer spännande på sina ställen. Uppfyllde inte mina förväntningar.

/Alice

lördag 27 november 2010

Längtans rike - Libba Bray

(Detta är del tre i triologin Ögat över månskäran. Har du inte läst del ett och/eller del två bör du inte läsa detta)
(Recensionen för del ett hittar du HÄR)
 Mycket har hänt sedan Gemma Doyle anlände till Spence-akademin för unga damer för första gången:
 Efter att hennes mor blivit mördad har hon funnit en oväntad inre kraft. Hon kan framkalla dörren till Riket, en värld bortom Spence-akademin och åtsittande korsetter, där hon har magiska krafter och allt hon önskar blir till verklighet.
 Hon har trotsat faror, Riket har blivit kaos och hon har offrat mycket, men till slut har hon lyckats att binda magin till sig själv. Det är till slut dags för Gemmas debut i societeten och hon kommer att, tillsammans med sina vänner Ann och Felicity, att sättas på hårrd prövning.
 Det mystiska systraskapet som hennes mor en gång varit medlem av - Orden - kämpar för att ta kontroll över Riket, precis som sällskapet Rakshana. Spence-akademins östra flygel, som en gång brann ner och lämnade Gemmas mors vän inbränd, är under uppbyggnad. Men varför just nu? Gemma och hennes vänner träffar återigen Penelope, som en dag för längesedan valt att lämna världen med sin riddare i riket, men hon är inte alls sig lik. Deras vänskap står inför den största prövningen hittils när Gemma slutligen tvingas bestämma vilken roll hon ska ta...
 Många frågor blev lämnade obesvarade när Upprorsänglar tog slut. Nu kommer svaren!

 Jag älskar verkligen denna serien, den handlar om övernaturliga krafter, men inte för mycket. Annars brukar jag inte tycka om böcker om magi och andra världar, men här hade jag fel. När jag först läste bok nummer ett, Ögat över månskäran, hade jag bara lånat de4n för att min syster skulle ha en bok till skolan. Hon valde en annan bok och jag läste den istället. Jag ångrade mig aldrig!
 Det bästa med böckerna är nog den underbara fantasin och de fantastiska beskrivningarna. Att den är en sci-fi bok och en tjejig bok samtidigt, gjorde den bara bättre.

+ Tjejbok om 1800-talets england samtidigt som det är en sci-fi berättelse. Underbara beskrivningar och inte allt för långa konversationer.
 - Sista delen, lämnade kvar vissa frågor obesvarade ..

/Alice

Nyfunna böcker!

När jag dammade av min bokhylla hittade jag flera av mina tidigare favoritböcker som jag inte recenserat. Jag hittade b.la. Längtans rike - Libba Bray, sista delen i triologin Ögat över månskäran. Jag hittade Bali Rais bok ryktet, som jag fastnade för på första sidan, och så hittade jag många, många fler. Men nu följer lite recensioner av lite äldre böcker!
/Alice

lördag 20 november 2010

Blod och choklad - Annette Curtis Klause

Vivianne är en sextonårig varulv som för ett år sedan förlorade sin far i en brand. Hon börjar fundera på varför hon inte har några riktiga vänner och varför ingen i skolan verkar tycka om henne; hon är ju ändå snygg! När hon sedan läser en dikt om varulvar söker hon upp killen som skrev den och upptäcker att han är en underbar människa. Men det är just det som är problemet, han är en människa.
Vivianne börjar göra saker omedvetet och ibland verkar det gå för långt.

Jag började läsa den här boken när jag för några veckor sedan kände för att läsa en kärleksbok. Och det gjorde jag bra i. Boken levde nog upp till mina förväntningar och jag tyckte att den var bra, dock tror jag att den saknade gnistan. Ni vet, vissa böcker bara fastnar man för och de får liksom en plats i ens hjärta. De böckerna har gnistor. Men som sagt gillade jag boken ; den var spännande och lagom långa kapitel, så man kan läsa flera varje kväll.
Bra bok som jag rekommenderar om du är en tonåring som är sugen på kärlek och lite spänning.

+ Tyvärr har jag svårt att sätta fingret på vad som var så bra med den här boken. Den var bra, men som sagt, svårt att säga vad.
- Se ovan. Antar att det är att den saknar gnistan.

//Felicia

torsdag 18 november 2010

Böcker till film!

(Just nu är det lite segt på läsarfronten, så recensionerna kommer inte lika tätt.)
 Som ni säkert har märkt så har många bra böcker blivit film. Och för det mesta har resultatet varit en besvikelse. Att göra film av en bok är svårt, att få med allt som händer går ju inte, och bara för det så har jag aldrig höga förväntningar när jag ska se filmer som är baserade på böcker, och trots det blir jag vanligtvis besviken.
Lyckad film?
 Ta till exempel Johanna Thydells I taket lyser stjärnorna. Jag såg filmen, och tyckte jättebra om den. Sedan läste jag boken . . . och allt positivt om filmen försvann. När jag läste satt jag bara och väntade på att vissa saker skulle hände, som hade hänt i filmen, och så tänkte jag 'Åh, det är säkert ännu roligare i boken än på filmen'. Men inget som var med i filmen hände i boken!
Lyckad film!
 Fast det finns ju bra filmer också. Jag tyckte att Guldkompassen  var ganska så skickligt gjord, jag hade precis läst ut boken när jag såg filmen, och jag kände igen mig i allt! Och Marley och jag. Det är en bok som jag absolut älskar, och trots att det inte händer exakt samma saker i filmen som i boken, så fastnar man för båda!
 Näst på tur att bli film är ju Hungerspelen, till våren 2011. Det är verkligen något jag ser fram emot, och jag har höga förväntningar trots att jag inte borde ha det. Det kommer att bli svårt att uttrycka allt som beskrivs så bra i boken utan långa förklaringar och invecklade dialoger, men vi får se hur dom löser det... Nu har ju även Tusen gånger starkare blivit film, tråkigt nog har jag inte sett den än, antagligen väntar jag tills den går att hyra, men jag fastnade för boken så jag vill gärna se den. Jag tror dock inte att den kommer att vara så bra, men  vem vet?!
 Om du har sett Tusen gånger starkare, eller bara vill argumentera lite om filmatiserade böcker, KOMMENTERA!
 /Alice

fredag 12 november 2010

Det händer nu - Sofia Nordin

 Stella är den självsäkra, populära tjejen i klassen, hon har många vänner och inte minst många beundrare. Men hon lever en låtsasvärld, medan hon hånglar och flirtar med killar brottas hon med drömmar om sin bästa vän Sigrid. Ibland vill hon bara skrika rakt ut att hon är kär i henne, men hon vågar inte. Hon vet ju inte vad Sigrid känner, och vad skulle alla andra säga?

 Jag läste denna boken på en dag - ett gott tecken. Jag fastnade redan i början och släpptes inte förrän slutet. Den var väldigt lättsam, trots att den handlade om ett såpass känsligt ämne. Den var liksom enkel att läsa, man blev inte trött av den, den hade inte alldeles för långa meningar eller komplicerade beskrivningar, men den var inte heller överdrivet lättläst.
 Det bästa med boken var nog handlingen. Jag har faktiskt inte läst någon bok om just homosexualitet tidigare, bara KvB's romaner om förbjuden kärlek. Visst finns det redan böcker om det, men ingen som jag läst och vad jag vet så var det ett tag sedan det kom ut någon bok med sådan stark handling. Upplägget som Sofia använder för att berätta är intressant, det är verkligen inte många konversationer och nästan allt är text, lagom kortfattad. Jag trodde aldrig att jag skulle tycka om böcker med sådant upplägg, då jag själv är en sådan som skriver allt i minsta detalj, men Sofia lyckades verkligen!
 + Handligen, ett känsligt ämne på enkel text. Enkel att förstå.
 - Ärligt talat så kommer jag inte på något, men eftersom att jag läste den på en dag så tror jag att det var väldigt bra ^^,

/Alice

onsdag 10 november 2010

Originalspråk

Hej vänner!
Detta kanske inte känns jätteviktigt eller aktuellt, men jag vill ändå ge en påminnelse: Läs böcker på engelska!
Jag tror nästan hälften av alla böckar jag läst i år har varit på engelska. Nej, man förstår inte allting, men det kommer ju! Och om man orkar kan man ju alltid slå upp. Det finns massa sidor på internet som hemskt gärna översätter ord eller korta texter åt dig! I början slog jag upp det mesta jag inte förstod, sedan tröttnade jag och insåg att jag faktiskt nästan alltid förstod sammanhanget ändå.
Det är faktiskt stor skillnad på att läsa översatta böcker och böcker på originalspråk. Så jag säger det igen: Läs böcker på engelska (eller franska, spanska osv. om du vill ;)) Jag rekommenderar det verkligen!
Tack för mig leverpastej!

//Felicia

Harry Potter and the prisoner of Azkaban - J.k Rowling

Harry ska snart börja sitt tredje år på Hogwarts då han smiter ifrån Dursleys (sin moster och morbrors) hem. Han åker en konstig buss till Diagon Alley. Efter ett tag där möter han bästa vännerna Ron och Hermione. Väl i skolan flyter det på som vanligt, de enda nya är den nya, märkvärdiga läraren Professor Lupin och deras helt nya ämne där de får lära sig att spå. När Harry får reda på att den galne mördaren Sirius Black är hans egen gudfar blir det andra bullar.
Du får följa med Harry i en spännande resa fylld med ögon, konstiga djur, smarta genvägar m.m.

Som jag sagt innan förvånar det mig att Harry Potter är så trevliga och roliga böcker. Fantasin är underbar och jag förstår inte hur boken kan vara så tjock, hur kommer man på så mycket? Man får mycket inspiration och J är riktigt duktig på att förklara miljöer o.s.v. så det är lätt att leva sig in. Man läser sig igenom den och funderar på märkliga saker, grips lite då och då av spänning, skrattar till ibland, är nöjd.
Tips: Drick te när du läser denna bok! Sätt dig också riktigt bekvämt för kapitlerna är låånga.

+ Man fastnar, på något sätt. Kanske inte i just boken, men man känner lksom att man måste fortsätta läsa böckerna om Harry Potter.
- Kapitlerna är lite för långa, det är väl ändå en barnbok?

Det fattas en tärning - Johanna Tydell

Puck hade ett ganska perfekt liv: en gosedjursring i rummet i radhuset, två guldfiskar, en bästis som hette Lollo, en bra mamma och en rolig pappa som hon älskade över allt annat. Då var Puck 11, nu är hon 16 och gör allt för att inte tappa kontrollen. Hennes pappa har lämnat henne och hon har bara en vän, Emanuel. De hänger och går på fester tillsammans. Puck har aldrig haft en pojkvän, men när hon möter Micke, sångaren i bandet som spelar på festen, ska den delen av hennes liv bli historia. Hoppas hon.

När jag började läsa Det fattas en tärning, tyckte jag den var ganska konstig. Vartannat kapitel är hon 11 och vartannat är hon 16, så det blev också lite förvirrelse, även om man hängde med i åldersbytningen.
Sedan kom jag in i boken och märkte att den var riktigt bra. Först tyckte jag att Johanna hade skrivit allt så konstigt, men ändrade sedan uppfattning om det också då jag insåg att det passade tonåringar väldigt bra. De sista 100 sidorna sträckläste jag och slutet var riktigt bra, även om det var ganska typiskt. Ser fram emot att läsa fler av Johanna Tydells böcker!

+ En bra tonårsbok helt enkelt. Skriven i Jag-form, vilket är bra eftersom jag tror att många då kan känna igen sig väl i den på många ställen.
- Tog ganska lång tid att komma in i den och tycka den var riktigt bra.

//Felicia

lördag 6 november 2010

Revolt - Suzanne Collins

(Eftersom att Felicia skrev om alla böcker i en, tänkte jag skriva lite mer om just Revolt)
Har du inte läst Hungerspelen och Fatta eld än, läs inte detta!

 Katniss Everdeen har deltagit i Hungerspelen och ofrivilligtblivit en symbol för upproret mot regimen. Ska hon nu gå in för att bli Härmskrikan, symbolen som samlar rebellerna, eller ska hon vägra? Vad hon än gör så kommer folk att dö på grund av henne. Är det onda mot det goda verkligen det rätta?

 Som Felicia skrev är detta bådas favoritböcker, och det säger ganska mycket om mitt omdöme. Jag har längtat efter den här boken i tre år, och när den äntligen kom kunde jag inte annat än att börja läsa. De första kapitlen var rätt sega, och eftersom att det var nästan ett år sedan jag läste Fatta eld kom jag inte riktigt ihåg allt, vem som var vem osv. Men när man läst två-tre kapitel släppte allt och jag förstod varför jag älskat de tidigare böckerna.
 Jag hade höga förväntningar om boken, men jag trodde aldrig att den skulle vara såhär bra! Ja, jag grät. Inte bara lite tårar i ögonen, tårarna rann nerför mina kinder. Allt för att Suzanne är en så bra författare, det kändes som att det var jag som stod inför besluten, som om jag kände alla som Katniss kände, mor, Prim, Peeta, Gale, Finnick osv.
 Suzanne fick verkligen allt att kännas levande, hon har verkligen lyckats med att skriva en bok som gör att man glömmer allt i den verkliga världen när man läser. Och då har man lyckats, må jag säga.
 + ALLT, De verkliga beskrivningarna, att man liksom hamnade i en annan värld när man läste, personerna, ALLT!
 - Det var sista delen i världens bästa triologi, det talar väl för sig själv?
/Alice

torsdag 4 november 2010

Due Date - Se, skratta, älska!

  Den framgångsrika arkitekten Peter Highman befinner sig på fel sida av kontinenten när hans fru ska föda om bara ett par dagar. När han på grund av ett "missförstånd" får flygförbud och blir av med plånbok och legitimation tvingas han att lifta med Ethan Tremblat, en korkad och slarvig wannabe-skådespelare med problemfri attityd och flera egenskaper som driver Peter till vansinne och som utsätter dem för ett antal underliga situationer under resans gång.
 Här är en sevärd film. Gillade du Baksmällan, gillar du definitivt Due date! Den var hysteriskt rolig, det var längesedan jag skrattade högt till en film sådär. Däremot tror jag att den bästa åldersgruppen är tonåringar, men  även äldre med "humor"(alltså lite dirty-humor) kan gilla den.
 Den komiska blandningen av två olika folk sådär, gjorde filmen bättre, man ville se mer. Den var allmänt udda, vissa scener var bara bisarra, men det är sådant som gör komedier roligare. Den fångade verkligen ens uppmärksamhet från början, det var inget ställe i filmen som var segt och långsamt, det hände något nästan hela tiden.
 + Humorn, skämten, ALLT!
 - Den kändes ganska kort ;)

/Alice

tisdag 2 november 2010

Hungerspelen, Fatta eld, Revolt - Suzanne Collins

Hungerspelen
24 deltagare, bara en överlever. Hungerspelen är ett spel som går ut på att 24 barn, 12 pojkar och 12 flickor, mellan 12 och 18 år, ska döda varandra.
Sextonåriga Katniss Everdeen bor i Distrikt 12 i landet Panem, framtida nordamerika. På sin fritid jagar hon för att försörja sin familj som består av hennes mamma och lillasyster. Katniss liv förändras den dag då det visar sig att hon ska vara med i Hungerspelen.

Fatta eld
Katniss har kommit hem från hungerspelen och när hon får besök av självaste presidenten förstår hon att det var bara början. Nu är det dags att åka på turné ut i alla distriktmed (partnen? pojkvännen? vännen?) Peeta.
Eftersom  hungerspelen detta år fyller 75, är det också dags för kvartsekelskuvning, vilket innebär att något spännande och snnorlunda kommer hända.

Revolt
Katniss har återigen överlevt och bor nu i Distrikt 13, som egentligen, enligt huvudstaden, inte finns. Hon är nu Rebellernas symbol och tillsammans med dom ska hon ut i krig mot huvudstaden. Om du vill veta mer får du helt enkelt läsa den!

Både mina och Alices favoritböcker!!
Helt otroligt superdunderbra! Om du inte läst de än borde du göra det. Suzanne Collins är en riktigt bra författare och gör det lätt för en att se och förstå.Varje bok bjuder på mycket spänning och man kan inte lägga ifrån sig dem. Jag läste nyss ut Revolt och det är verkligen spänning genom hela boken, man tröttnar inte! I slutet av varje kapitel händer något jättespännande vilket gör att man bara måste fortsätta. Något som är väldigt bra är att denna boken antagligen passar nästan lika bra för killar som för tjejer. Huvudstaden och distrikten speglar ganska bra i-länder och u-länder, vilket får en att tänka efter. Alla böckerna finns ute på svenska så det är bara att åka till bokaffären eller biblan och ta för sig. Gör det!

+ Finns bara bra saker med Hungerspelen.
- Se ovan...

// Felicia

Höstlov!

 Mm... Nu njuter jag på riktigt, höstlovet är här, jag dricker kopp efter kopp med chai-te och läser Revolt. Jag vet inte hur mycket bättre mitt lov kan bli. Jag har en liten (?) hög med böcker jag borde plöja mig igenom nu på lovet, en hög som blir större och större hela tiden.
 Nu när vi haft 5-6 prov på en månad har jag inte hunnit med att läsa så mycket, så nu passar jag verkligen på! Jag läser hela tiden nu, innan jag ska sova, innan jag kliver upp ur sängen på morgonen, när jag äter frukost .. Jag tar varje chans jag får, helt enkelt ;)
 Dock går det inte jättebra, och jag lyckas inte att läsa ut mer än en av böckerna, och kanske börja på en .. Det är så mycket man vill göra när man har lov!
 Nu ska vi börja att recensera lite film, också, men inte alls lika mycket som böcker. Imorgon ska jag se Due Date, så om recensionen inte kommer då, kommer den dagen efter.
 /Alice