söndag 22 maj 2011

Klass 7B 8: Början på värmen - Pernilla Gesén

 Det är april och vårsolen värmer eleverna i klass 7B på Sofia skola.
 Hanna läggs in på en klinik för att få hjälp med sina ätstörningar, hon ska bli frisk. Hon vill bli frisk.
 Oskar tycker att alla andra är sjuka i huvudet. Hans alkoholiserade morsa, hans hemska styvfarsa och soc-kärringarna. Och inte mist alla invandrare, allt är ju deras fel. När allt går som värst blir Oskar placerad i en fosterfamilj, och han får smaka på ett liv utan våld och glåpord.
 Paulina har svårt att finna sig tillrätta med sitt nya liv. Hennes pappa bor i en tvåa i stan med en ny tjej, och förväntar sig att hon ska komma på besök. Som om hon skulle kunna lämna mamma, hon också.
 Set och Tessan är fortfarande ihop, efter rekordlånga fem månader! Men en kväll får Tessan reda på något som kommer att förändra allt. Och en valborgsfylla på det...

 Visst, boken är för 9-12. Men jag har läst hela serien sedan bok 1 och var bara tvungen att läsa del 8! Och ja, jag märkte att den inte var för min ålder, men jag kände att den är perfekt för lite yngre. Det att den tar upp så många viktiga ämnen i en så kort bok är helt fantastiskt. Den handlar ju om allt; ätstörningar, familjeproblem, flytt, kärleksproblem... ALLT som en bra ungdomsbok ska innehålla!
 + Den tar upp så många ämnen i en så kort bok
 - Det är ganska länge mellan böckerna, och dom är ganska korta, så man hinner inte läsa hela serien förrän man "växt ur den"...

/Alice

torsdag 19 maj 2011

Sanningen om Alice - Rebecca James

 På en fest blev Katherines lillasyster brutalt mördad. Full av sorg och skuldkänslor flyr hon från sina sörjande föräldrar till sin moster Vivien i Sydney. Där börjar hon i skolan och träffar en ny vän, Alice.
 Hon känner att hon kan leva igen, och blir lyckligare än hon varit på länge. Alice är urgullig och väldigt mån om att veta allt om Katherines förflutna. Men snart visar det sig att det finns ett skäl till varför Alice vill veta allt. Sanningen om Alice är mer skrämmande än Katherine någonsin skulle kunna gissa.

 Så, detta skulle vara en "gastkramande thriller"? Under hela läsningen väntade jag på att en enorm vändning skulle ske, och att det skulle bli läskigt. Men det kom aldrig. Visst, vissa delar var jag lite skrämd, men det var för att jag väntade på att det skulle bli värre.
 Också sättet den var skriven var väldigt jobbigt. I början växlade kapitlen mellan tre olika tider, regelbundet. Och det var ju okej, bara lagom förvirrande, men när mönstrets bröts och det var samma tid i fyra kapitel, och sedan en annan tid i det femte kapitlet, då blev det jobbigt. Jag var tvungen att gå tillbaka i boken och kolla vad som hänt i den tiden, för att sedan läsa kapitlet och gå tillbaka dit när det hoppade till samma tid ...
 En annan sak som jag inte tyckte om var slutet. Alla thriller-böcker jag läst har slutat öppet, och visst, då klagade jag på det, men nu kändes det plågsamt att läsa de sista tre kapitlen, när Sanningen om Alice var avslöjad och mycket hade hänt. Eftersom att de sista kapitlen inte gjorde någon skillnad i storyn, kändes det sjukt onödigt.
 Innan jag blir positiv om boken måste jag också kritisera dess namn. Originaltiteln är Beautiful Malice, och malice är engelska för skadeglädje, illvilja, ondska, och då passar namnet mycket bättre.
 Okej, nu ska jag hitta något positivt... Handlingen, kan ju vara bra, om inte tidshoppen varit som dom var, skulle den nog varit väldigt bra. Och karaktärerna var också bra, dom var väldigt bra beskrivna och olika.
 + Handlingen (utan tidshopp), karaktärerna
 - Tidshoppen, namnet, slutet

/Alice

lördag 14 maj 2011

Lilla Darling - Johanna Nilsson

 Lilla Darling. För andra är hon lite bimbo, lite slampig. Festar hårt, ytlig. Men för Jerry är hon så mycket mer. Hon är meningen med hans liv, skälet varför han går upp om morgnarna. Han vet bara inte hur han ska berätta det för henne.
 Varje morgon målar Jerry en sorgrand runt sina ögon, svart kajal mot det blå. Han är inte bög, som andra tror, han har bara så många svartkänslor i sig att han måste visa det svarta..

 Det var självklart att jag skulle läsa boken, så fort jag hört namnet visste jag att det var en bok jag skulle tycka om. Och ja, jag tyckte om den. Men det fanns defekter också.
 Den var väldigt bra, men sjukt förutsebar fram till någon gång i mitten. Det var nästan först då jag fastnade på riktigt. Karaktären Jerry var väldigt bra. Trots att det är en kvinnlig författare som skrivit ur en killes perspektiv var den bra. Jag störde mig på det i början, men sedan tänkte jag inte mer på det, och då var det inte jobbigt längre. Antagligen för att Johanna inte skildrat så mycket av Jerrys känslor i boken, för det brukar kännas fel då...
 Vad jag inte tyckte så mycket om var konversationerna. Johanna skrev inte vem som sade vad mer än i början, och då var jag tvungen att läsa om konversationerna igen och räkna vem som sade vad..
 Men. Ändå: Den var bra, och jag tror tillochmed att en kille skulle kunna tycka att den var bra, eftersom att den är från en killes perspektiv.
 + Bra, killbok ...
 - Förutsebar, jobbiga konversationer.

/Alice

tisdag 10 maj 2011

Cirkeln - Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren

 Höstterminen har precis börjat i Engelsfors gymnasium när en kille hittas död på skoltoaletten. Alla tänker att det är ett självmord. Alla utom de som vet sanningen.
 En mystisk natt när månen färgas röd förs sex tonårstjejer till den nedlagda folkparken. De har inget gemensamt, de vet inte hur de kom dit eller varför de är där.
 Men en sak vet de säkert: Utan varandra kommer de inte överleva.

 Jag hade planerat att läsa boken långt innan den kom ut, men jag kunde ändå inte förstå varför det var sådan uppståndelse kring den. Men nu förstår jag. Den var helt magiskt bra och allmänt fantastisk. Att det bara tog mig 3 dagar att läsa ut 530 sidor är ett väldigt bra tecken.
 Allt var helt perfekt: karaktärerna, kontrasterna mellan de olika och främst HANDLINGEN. Jag brukar inte vara väldigt svag för fantasy-böcker, men efter Cirkeln har jag verkligen ändrat uppfattning! Den var så verklig, trots att den inte var det ... Det faktum att det utspelar sig i en liten stad mitt ute i ingenstans höjer verklighetsfaktorn ett snäpp. Skulle det vara någon annan författare skulle den definitivt utspela sig i Stockholm, eller någon annan stor stad i världen.
 Jag gillade hur de beskrev de olika karaktärerna, och hur de inte alltid skapade sina karaktärer efter fördomar. Jag vågar inte ta något exempel, vill inte förstöra för er när ni läser boken. Här finns inget om. Ni ska läsa boken någon gång under er livstid, annars kommer ni att missa något!
 + Karaktärerna, kontrasterna, att den aldrig var tråkig ...
 - Måste vänta tills fortsättningen kommer .

/Alice

söndag 8 maj 2011

Min pappa är snäll och min mamma är utlänning - Emmy Abrahamsson

 Alicja har precis flyttat från Stockholm till Skåne tillsammans med sin mamma och pappa. Det hade kunnat gå bra om inte Alicjas mamma var så himla polsk. Hon tvingar i Alicjas kompisar soppa på sönderkokta grönsaker (potatis? sockerbeta? lök?) med något kött (fläsk? kyckling? människa?) och smugglar sprit av kontakter hon fått på sitt jobb hos polisen.
 Till råga på allt flyttar Alicjas mammas storrökande kusin in med sin dotter (som är läskigt lik en viss mupp) och tvingar Alicja att följa med till Vadstena för att se Påven.
 Varför kunde dom inte åka till Björn Skifs, som en vanlig, svensk familj?

 När jag läste texten om boken på Bokus tyckte jag att den verkade jättebra, men när jag lästa texten på baksidan av boken sänktes mina förhoppningar en aning. Där lät det som att den var för åldern 9-12, högst. Men jag läste den ändå, och efter första kapitlet förstod jag att jag hade hittat rätt, den var perfekt för min åldersgrupp.
 Den var rolig, men mest mysig. Jag skrattade aldrig högt (tyvärr) men fnissade ett par gånger. Dock var min starkaste känsla av boken ganska låg, det vara bara jobbigt ibland, för jag kunde förutse hur den skulle sluta.. Därför läste jag snabbt ut den, men inte för att jag sträckläste hela nätterna, mest för att jag kunde med att läsa snabbt utan att missa en enda grej. Det är en typisk ungdomsbok för tjejer, mer behöver jag inte säga.
 + Rolig, mysig, ganska lättläst
 - Lite jobbig, förutsägbar

/Alice

lördag 7 maj 2011

Om jag stannar - Gayle Forman

I en bilolycka förlorar Mia, 17 år, hela sin familj. Alla dör, själv hamnar hon i något slags mellanläge, hon är inte död, men hon är utanför sin kropp, som något slags spöke. Hon följer med när hennes kropp förflyttas till ett nytt sjukhus och ser på när hennes kropp behandlas och får besök av släkt och vänner. I ett dygn får vi följa med henne och höra hur hon återberättar händelser från sitt liv.
När hon inser att hon själv måste välja ställs hon inför ett stort dilemma; ska hon stanna och leva sitt liv utan sin familj? eller ska hon somna in och lämna resten sörjande bakom sig?

Wow... En riktigt, riktigt bra bok som jag inte kunde sluta läsa. Den påminner mycket om Flickan från ovan, som jag också tyckte om väldigt mycket. Jag tröttnade inte en enda sekund och i mina småpauser ville jag bara fortsätta läsa. Ibland var jag nära gråten och mina ögon fylldes med tårar, men förvånansvärt var boken också rolig i sina stunder. Verkligen läsvärd!

+ Blandade känslor, musik, relationerna.
-  Den var kort, det kan också vara positivt men det var tråkigt att den tog slut.

//Felicia

fredag 6 maj 2011

Arvet - Rachel Ward (Döden i dina ögon 2)

 Adam ser siffror precis som sin mamma gjorde. När han ser in i folks ögon ser han datumet de ska dö. När han en dag inser att alldeles för många har samma dödsdatum blir han rädd. Vad ska egentligen hända 2027?
 Alla möjliga händelser och tankar spelas i Adams huvud medan han försöker bestämma sig: ska han bryta sin mors löfte och varna London-borna om katastrofen?
 Mitt i allt kaos träffar han Sarah som vänder hans värd uppochner - igen.

 Jag brukar inte ha höga förväntningar om uppföljare till böcker, men av något skäl hade jag det för denna. Och jag  blev nöjd. Visst - den var lite seg ibland, men det vägdes upp mot den fantastiska storyn och de underbara karaktärerna.
 Det är bara en sak jag inte brukar tycka om som jag reagerade på här också - en kvinnlig författare som skriver ur en killes perspektiv. Okej, denna boken var inte så jobbig, men jag tänkte på det.
 Annars var boken verkligen underbart läsvärd. Man kan tro att det blir tjatigt med en uppföljare, med "samma" problem och samma gåva. Men nej, nej, nej. Dom första sidorna tänkte jag så, men den är så lik - och ändå så annorlunda.. Jättebra, helt enkelt!
 + Handlingen, karaktärerna
 - Lite seg..

LÄS OCKSÅ: Döden i dina ögon - Rachel Ward

onsdag 4 maj 2011

De som går igen - Marcus Sedgwick

Östeuropa, i början av 1600-talet. Peter och hans far Tomas har aldrig bott kvar på något ställe i en längre tid. Nu när Peter är en ung man slår de sig äntligen ner i närheten av byn Chust, där de jobbar med att hugga ved åt folket i byn. I hela sitt liv har Peter hört historier om De som går igen; människor som reser sig ur graven och tar folks liv (typ av vampyrism), men hans far har alltid sagt åt honom att inte tro på sånt skrock. Men nu, på ett sånt litet och oviktigt ställe som Chust, får han uppleva det på riktigt...

Det första som stod i boken var: Östeuropa, i början av 1600-talet. Då tänkte jag direkt att det här är verkligen inte min typ av bok! Men redan efter första kapitlet kände jag att jag bara ville fortsätta läsa den, istället för att sova, som jag egentligen verkligen behövde göra den kvällen. Jag vet inte riktigt vad det var som gjorde att jag tyckte om den för under tiden jag läste tänkte jag fortfarande att det här är inte den typen av bok som jag brukar gilla, men det gjorde jag i alla fall! Antagligen är detta för att författaren är väldigt duktig, han fick mig att sträckläsa den (visst, jag läste den när jag var sjuk, men jag kunde ju gjort annat, sett på film t.ex.) Marcus har gjort mycket research på gamla vampyrhistorier, vilket gjorde det lite häftigt, att det var såhär folk trodde för länge sedan.

+ Det gick en röd tråd genom boken, jag gillar när det är eller händer något i början, som man senare i boken får förklaringen till. Om du läser boken kommer du snabbt märka tråden.
- Jag hade velat ha mer förklaringar om hur allt såg ut, även om det kanske inte fanns jättemycket att förklara om det. Det blev lite enformigt ibland.

//Felicia