söndag 25 december 2011

The Girl with the Dragon Tattoo

 Mikael Blomkvist är en en finansreporter, fast besluten om att återställa sin heder efter att blivit dömd för förtal. Han blir anlitad av en av Sveriges rikaste män, Henrik Vanger, för att komma till botten av ett gammalt nerlagt fall – för fyrtio år sedan försvann Vangers älskade systerdotter Harriet spårlöst, troligen mördad. Blomkvist åker ut till en avlägsen ö på den frusna svenska kusten, omedveten om vad som väntar honom.
 Samtidigt är Lisbeth Salander, en ovanlig men genial datahacker, anställd för att göra en säkerhets-prövning på Mikael Blomkvist, ett jobb som till slut leder till att hon går med Mikael i sin undersökning av vem som mördade Harriet Vanger.

 Skillnaden mellan den svenska versionen och Hollywood-versionen av denna filmen är så otroligt stor, att det är väldigt svårt att nämna annat vid recensering av filmen.
 För det första, så är Sverige illustrerat så otroligt annorlunda, i den amerikanska versionen ser man Sverige som mörkt, grått och otroligt mycket sprit överallt. Det är aldrig varken sommar eller höst: det enda man hinner se är en liten hint av vår, innan det är jul igen och mer snö faller.
 Rollvalen i filmen är både bra och dåliga, Daniel Craig som Blomkvist kändes en aning genialiskt och perfekt – något jag tyvärr inte kan säga om valet av skådespelare för rollen som Salander. Rooney Mara ser alldeles för snäll och oskyldig ut med sina ljusa ögonbryn och gröna ögon för att passa i Salanders kläder och smink. Det var flera rollval i filmen som jag kom mig att ifrågasätta, som till exempel valet av Salanders vårdnadshavare, och några mer.
 På flera ställen i filmen slängde man in ord på svenska, som 'skål', och 'tack', och jag kan tänka mig att det kan leda till stor förvirring hos icke-skandinaviska tittare. Det hände att det stod saker på löpsedlar och liknande, utan textning för icke-svenskar, vilket jag kan tänka mig vara konstigt för de som inte förstår svenska.
 Vissa detaljer i filmen kommer inte fram så snabbt som de borde för att man som tittare ska förstå poängen med filmen – som det faktum att Salander är datahacker. Det får man själv lista ut – eller så kanske man borde veta det innan man går på filmen? – tills någonstans strax efter mitten av filmen, då det äntligen(?) är avslöjat, och jag kan tänka mig att filmen kändes en aning vettigare efter det.
 Det är svårt att komma till en slutsats om filmen, jag har givit er mina tankar, och nu är det upp till er att bestämma om ni vill se den eller inte.
 + Spännande, Svår att glömma;
 – Inte ens nära den svenska filmen.

REGI: David Fincher
MED: Daniel Craig, Rooney Mara, Christopher Plummer, m.fl.

/Alice

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar