fredag 15 juli 2011

Fyra dagar fyra nätter - Morgan Matson

 Amy Currys liv vänds uppochner när hennes pappa dör i en bilolycka två månader senare flyttar Amys mamma till Connecticut, och hon vill att Amy ska åka dit. Det finns bara ett problem: efter olyckan vägrar hon sätta sig bakom ratten.
 Men så dyker Roger upp, han är ovanligt snygg och han har i uppdrag att köra Amy över USA. Tillsammans ger de sig ut på en road trip, och med den ena omvägen efter den andra blir det en resa som de sent kommer att glömma.

 Gud, vilken supermysig bok! Den passar perfekt för lata dagar, och man behöver tid, för den är svår att lägga ifrån sig. Inte för att det händer mycket saker, den är inte spännande på något sätt, den är bara ... fin. Och intressant.
 Däremot hade den sina negativa sidor, som tyvärr var ganska många... En sak var att på många ställen var meningarna så sjukt dåligt formulerade, att jag tvivlade på att det var en vuxen människa som översatt. På ett ställe stod det tillochmed; om jag skulle se honom nu skulle jag säga till honom att helvete dra åt. Och det var flera sådana meningar i boken. En annan sak jag störde mig på var att det var irriterande många nya stycken på vissa ställen, och att texten på baksidan inte stämde bra med vad som egentligen hände.
 Jag har väldigt blandade känslor om alla bilder, det gjorde att boken verkade vara för yngre, men jag gtror inte att yngre personer förstår den på samma sätt som lite äldre. Dock var det mysigt med Amys 'travel scrapbook' och alla låtlistor, så det var nog bra ändå..
 En känsla jag fick när jag läste boken var att den skulle passa jättebra som film, som en mysig feel-good film med sommarkänsla. Kunde se det framför mig, och den känns perfekt! Hoppas bara att någon regissör tycker detsamma.
 En sista sak, är att jag tror att man borde läsa boken på engelska, originalspråket, för då slipper man de dåliga meningarna.
 + Mysig, fin, skulle passa jättebra som film
 - Dåliga meningar, lite mycket nya stycken ibland.

/Alice

2 kommentarer:

 1. Haha, det verkar som om jag läste den här boken ungefär samtidigt som du :) Coolt värre!

  Hursomhelst.. jag ÄLSKADE den här boken, den gick rakt in i mitt hjärta med en gång.
  Men jag tänkte faktiskt inte så mycket på meningsbyggnaden eller att det var för många stycken. Inte så att det störde mig i alla fall. Däremot stör jag mig på titeln...de är ju borta i en vecka.
  Och så tycker jag det är jättekul med bilderna och listorna och allt det :D Och nu när jag tänker efter så tror jag du har rätt...den hade passat finfint som film.

  SvaraRadera
 2. Haha, sammanträffande! Jo, titeln på engelska är mer logisk: "Amy's and Roger's epic detour"...
  Alice

  SvaraRadera