fredag 14 januari 2011

Ursäkta att man vill bli lite älskad - Johanna Thydell

 ››Välkommen till Nora Jonassons underbara värld! Här älskar man människor som inte älskar tillbaka. Här pluggar man på saker som inte kommer på proven. Här går man på fest och orsakar katastrof. Här hånglar man vid staketet och tror att det är en bra idé. Här tror man att man är på ett visst sätt men så är man tydligen inte det.‹‹
 Tänk att livet kan vara så svårt. Men för Nora är det egentligen ganska enkelt. Inte skär hon sig i handlederna eller stoppar fingrarna i halsen., men ändå känns det som hon inte duger. Hon är inte tillräckligt. Inte tillräckligt smart, tillräckligt cool.

 Åh, jag älskar alla Johanna Thydells böcker. I början blir man lite arg och irriterad på hennes alldeles egna sätt att skriva, men när man vant sig är boken helt underbar. Böckerna är lilksom lättlästa, fast ändå inte. Språket hon skriver med ››talspråk‹‹ gör att det är mycket enklare att beskriva saker, man förstår allt mycket bättre när hon använder ord man brukar använda när man pratar. Det gör också att hon inte behöver särskilt långa beskrivningar, och det har hon inte heller. Inget i boken känns särskilt onödigt eller segt, det känns som om allt är väldigt lagom. Lagom konversationer, lagom beskrivningar, lagom allt.
 Det bästa med boken var väl språket. Men handlingen var också bra. Fast grejen är att om man skriver en såhär bra bok, med såhär ››fint‹‹ språk, då behöver man inte ha någon speciellt bra handling. Visst har boken en handling, och den är väldigt bra, den känns liksom nedtonad och inte särskilt betydelsefull.
 Okej, detta känns väldigt rörigt, det jag nyss skrivit. Men det jag försöker att säga är: Boken är jättebra, med bra handling och väldigt bra språk. Den känns lättläst trots att det är en roman för 12-13+
 + Finfint språk. Bra handling. JOHANNA THYDELL (väldigt stort plus)
 - Oj. oj. oj. Svårt..... Den tog slut snabbt ;)
/Alice

2 kommentarer: