söndag 11 september 2011

Contagion - svårtydd och deprimerande

 Beth har varit på affärsresa och kommer hem, trött och matt. Men det hon tror beror på jetlag visar sig vara något värre, och två dagar senare är hon död, och läkarna hittar ingen förklaring. Snart dyker liknande fall upp i världen, och antalet sjuka ökar drastiskt och de miljontals kontaktytorna mellan människor gör sjukdomen omöjlig att spåra. Rädslan sprider sig som en löpeld och expertläkarna som tagit åt sig fallet ställs framför omöjliga val hur mycket de är villiga att riskera för att försöka rädda världen undan en dödlig epidemi.

 Det är svårt att tycka om denna filmen. Den var sjukt svår och väldigt deprimerande, man satt och plågade sig med vetskapen att halva världens befolkning dör och fler kommer det att bli. Det var bara jobbigt att kolla på när poliser i stora dräkter skyfflade ner kroppar i massgravar och att se på hur snabbt världen kan gå under om något liknande händer.
 Det är svårt att tyda meddelandet regissörerna vill förmedla, vill de skapa en ännu värre bakterieskräck? Är det någon slags varning att det om vi inte är försiktiga kommer vi snart att dö av en epidemi värre än spanska sjukan?
 Däremot tyckte jag om filmningen och musiken. Det kändes väldigt ... konstnärligt. Hur de klippte i takt med musiken och hur man fick se korta klipp med olika människor.

+ Musiken, filmningen
- Svårtydd, demprimerande

REGI: Steven Soderbergh
MED: Matt Damon, Kate Winslet, Gwyneth Palthrow m.fl.

/Alice

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar