måndag 12 september 2011

Pojken i randig pyjamas - John Boyne

Året är 1943, andra världskriget är i full gång, men vad vet en nioårig, tysk pojke om det?
När Bruno och hans familj behöver flytta från sitt stora hus i Berlin, förstår han inte alls varför. Där har han ju Karl, Martin och Daniel, sina tre bästa vänner för livet! Och huset som är så stort och fint och har massa vrår att utforska och leka i! Istället flyttar de till ett öde och deprimerande ställe som tydligen heter Allt svisch. De måste flytta p.g.a. pappas jobb, men allt Bruno vet om sin pappas jobb är att han är kommendant och Fürien har stora planer för honom. I början verkar allt tråkigt i Allt svisch men när Bruno efter ett  tag träffar en kille på andra sidan av det stora stängslet, bland de magra människorna i randiga pyjamasar, tänds en gnista hopp i honom. Kanske har han hittat en vän i Allt svisch trots allt.

En sorglig och fin historia om två nioåringar, en välbärgad tysk och en jude i ett koncentrationsläger. Ibland blev jag nästan arg på Bruno för att han inte förstod, men hur skulle han förstå? Och vad?
Ett annorlunda sätt att  se på allt, nazismen, andra världskriget, koncentrationslägren, allt från ett barns perspektiv.
Antagligen avsedd för lite yngre ålder. Kort och lättläst.

+ Hela historien i sig.
-  Egentligen kommer jag inte på något, den hade gärna fått vara längre för min del.

//Felicia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar