onsdag 6 oktober 2010

Rubinen i dimman - Philip Pullman

London, 1872. Sally Lockharts far har dött i ett mystiskt skeppsbrott och lämnat henne föräldralös. Hon blir inhyst hos en avlägsen släkting, en lagom otrevlig tant som förtvivlat försöker forma Sally efter dåtidens kvinnoideal 1; något den självständiga flickan bestämt motsätter sig. En dag får Sally ett kryptiskt meddelande i vilket hon blir varnad för ”de sju välsignelserna”. Hon kan givetvis inte motstå frestelsen att undersöka meningen med varningen och ond bråd död följer i efterforskningarnas spår.
Det visar sig snart att fadern dolt mörka hemligheter och haft farliga fiender som nu är ute efter hans dotter. Sally befinner sig i dödlig fara. Hennes pappa har kanske inte lärt henne mycket om att vara ladylike och förförisk, men desto mer om räkenskap, språk och vapen. Som tur är kan hon därför både ta hand om sig själv och hantera pistoler. Tillsammans med en bohemisk fotograf och en äventyrslysten springpojke tar hon upp kampen mot onda affärsmän och opiumsmugglare i  Londons undre värld. Jakten på faderns mördare avslöjar till sist sanningen om den röda rubinen och vilken roll den spelar i Sallys eget liv.

En ganska bra och spännande bok men vad jag kommer ihåg tog det lite tid innan man kom in i den och när man väl gjort det och tyckte den var riktigt bra, var den snart slut. Bra för att man blir lite mer historiamedveten och får veta hur London var på den tiden. Tror det är en bra bok för någon som är något år yngre kanske. Har just lånat andra boken i serien, tror att den är bra :)

+ Spännande, bra fakta!
- Fastnade inte riktigt förrän i slutet. En i mängden.

/Felicia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar