fredag 15 oktober 2010

Superroliga böcker för de mindre!

SUNE-böckerna av Sören Olsson och Anders Jacobsson.
 Sören och Anders har skrivit många olika böcker, Sune, Bert, Zeina och Nalle, Tuva-Lisa m.fl. Jag växte upp med Sune, det var det enda jag läste när jag var runt 10. Det känns som den perfekta boken för barn i den åldern (runt 10). Den passar för både killar och tjejer, den är riktigt rolig och den är lättläst.
 Jag tror inte att det bara var jag som önskade mig den senaste boken om Sune i födelsedagspresent, de fanns i nästan varje bokaffär i landet, iallafall de som var "morderna". Sune-böckerna har förgyllt många små barns kvällar, och så ska det förbli!
 Den första boken om Sune heter Sagan om Sune, men man behöver inte läsa varje bok i rätt ordning, de är väldigt fristående. Sagan om Sune kom ut 1984, men den finns fortfarande i affärerna (iallafall på Bokus) med en ny framsida.
 Efter Sagan om Sune kom Sune börjar tvåan, Självklart Sune, Sune och svarta mannen, Tjejtjusaren Sune osv.. HÄR kan du läsa mer om Sören och Anders och alla deras böcker. Den senaste Sune-boken kom ut 2009 och den heter Sune i Grekland.

 Sune-böckerna handlar om Karl Sune Rudolf Andersson. Han gillar att tjusa tjejer. Han kallar sig själv tjejtjusare. Han gillar inte sådant som de andra killarna gillar, han gillar tjejer, tjejer och lite tjejer till. Han har en bästa kompis, Sohpie, hans fru som han känt jättelänge. Han har en klantig pappa som heter Rudolf, en bibliotekarie till mamma som heter Karin, ett monster till storasyster som heter Anna, en potatisgalen lillebror som heter Håkan-Bråkan och en liten vampyrsyster som heter Isabelle.
 När Sune inte leker med Sophie hänger han med sin kompis Jocke och gör killiga grejer som att bygga koja och ha kottkrig mot treorna eller så bråkar han med Håkan-Bråkan. Han drabbas av konstiga sjukdomar, Goddag, goddag-sjukan och sådant, som bara Sune kan drabbas av.
 Sune hittar på många orsaker till att få tjusa tjejer och pussas, som att sjunga med kyrkkören eller fisa i bollhavet.
 Jag lovar att man har kul när man läser Sune!

/Alice

1 kommentar:

  1. Sune är Anders och Sörens bästa och förmodligen viktigaste verk. Kul att du också läst böckerna, och inte bara sett filmerna. Sune handlar om en kille i Sverige under 1980-talet som är mer för gulligt-känslor, det vill säga ingen stor tuff kille. Håkan är mer bråkig, men Sune tycker om att fundera, tjejer, och när han är ledsen blir han tröstad av sin storasyster Anna, som han tycker om.

    Under 1990-talet skulle allt filmatiseras. Det lät ju kul, men synd bara att de bytte huvudperson (julkalendern klarade sig bättre). Vi som läst böckerna förstår, men för andra svenskar blev det som skulle varit "Sunes sommar" till "Rudolfs egen show". Rikgit så klantig är inte Rudolf i de första böckerna, det som kommit mer i senare böcker har lagts till för att stämma med filmerna.

    Sedan kom Bert, med en grabbighet som vred klockan flera år tillbaka i tiden och slutligen Håkan, också betydligt tuffare.

    SvaraRadera